FineArt Igualada posa la dona al centre de la fotografia en la seva 13a edició

El programa compta amb un total de 27 activitats paral·leles i 36 exposicions

Whatsapp Image 2025 02 12 At 21 33 55

La 13a edició del festival de fotografia FineArt Igualada se celebrarà del 21 de febrer al 16 de març amb un programa que destaca pel seu compromís amb la dona, tant per la temàtica de moltes de les exposicions i perquè és la primera vegada en la història del Fineart que la participació de les dones fotògrafes és majoritària a la dels homes. Aquesta aposta es fa evident en la selecció d’exposicions que tracten temàtiques relacionades amb la feminitat, la igualtat de gènere i la reivindicació dels drets de les dones. Amb la participació majoritària de dones fotògrafes, aquesta edició és un reflex del talent i la perspectiva femenina en el món de la fotografia actual.

Aquest esdeveniment cultural de referència oferirà un total de 36 exposicions repartides en diversos espais emblemàtics i singulars de la ciutat, entre els quals n’hi ha dos de nous: els Horts Urbans del barri del Rec i la nau de La Capelleta, situada just davant.

Els grans noms del FineArt Igualada 2025
El FineArt Igualada 2025 reuneix fotògrafs de renom nacional i internacional amb propostes impactants i compromeses. A continuació, es destaquen cinc dels artistes principals que captivaran l’atenció del públic per la seva qualitat i missatge:
• "Brujas" de Judith Prat, al Museu de la Pell, que explora la caça de bruixes als Pirineus entre els segles XV i XVIII a través d’un evocador mapa visual.
• "Hijas de ningún Dios" de Núria López Torres, a la Sala Municipal d’Exposicions, que aborda la violència contra les dones a Mèxic, incloent feminicidis i explotació sexual.
• Pablo Tosco amb "Un gesto ofrecido", que és un recorregut testimonial per les crisis humanitàries que han afectat el nostre planeta i la seva gent en els darrers 10 anys.
• Carmenchu Alemán amb "Hispania Sacra", que explora la iconografia simbòlica del que és sagrat a Espanya i Portugal a través de les seves representacions rituals.
• Jordi Guillumet i Mònica Roselló amb la posada en escena "De pedra", una mostra interactiva que presenta un relat elaborat a base d’imatges de l’arxiu dels artistes, que muta amb la presència de cada visitant.

L’aposta pel territori
El FineArt Igualada també reafirma el seu compromís amb el territori. Un exemple és la inclusió d’exposicions com:
• "Fotògrafs | Dona | Moda | Igualada", a La Teneria, que ofereix un recorregut pel paper de la publicitat i la moda a Igualada entre els anys cinquanta i noranta del segle XX, amb una selecció de fotografies de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.
• El talent emergent de Nina Dato, estudiant acabada de sortir de l’escola d’Art i Disseny La Gaspar d’Igualada, amb "Dones que (no només) netegen", una reflexió sobre la precarització laboral de les treballadores de la llar.
• Les exposicions del Premi Ciutat d'Igualada "Procopi Llucià" i "74è Ibèric Trofeu Pell" que organitza l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada"
• El nou espai La Capelleta que acollirà una exposició dedicada als 15 anys del festival Rec.0, un referent cultural a la ciutat d’Igualada.
• Seguint en clau local, trobarem artistes de la comarca com Neus Aguilera, Paquita Martos i Amadeu Vila que hi tindran un espai destacat.
• L’exposició "The Ignorant Gardener" de Yurian Quintanas, una obra que va sorgir d’una residència artística al centre de cultura contemporània inLoft, amb qui FineArt té un acord de col·laboració. L’artista resident va treballar als horts urbans de la zona.

FineArt Igualada aposta pel talent local però també acull fotògrafs internacionals, amb representants de països com Argentina (Pablo Tosco), Suècia (Håkan Elofsson i Hatte Stiwenius), Nova York (Michele Curel) i Holanda (Yurian Quintanas), que aporten una visió global a l’esdeveniment.

Segons la regidora de Cultura, Carme Riera, "el FineArt és un festival que ha esdevingut imprescindible per a Igualada, no només per la qualitat de les obres i el talent que atrau, sinó també perquè genera un espai de reflexió sobre la nostra societat. Que aquest any el focus sigui la dona posa en valor el paper transformador de la cultura en la lluita per la igualtat".

El director del FineArt, Ramon Muntané, ha destacat: "Aquesta 13a edició del FineArt demostra la maduresa i consolidació del festival. Estem orgullosos de comptar amb tants artistes de prestigi i amb un programa que combina perfectament la reflexió social i la innovació artística".

El FineArt Igualada es complementarà amb 27 activitats paral·leles, com taules rodones, visites comentades, tallers i el Mercat de fotollibres i fotografia, que enriquiran l’experiència del públic. També hi participen escoles de disseny i fotografia, que continuen apostant pel festival per donar visibilitat als joves talents.

Aquest festival, organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, reforça el seu compromís amb la fotografia artística com a eina de reflexió social i cultural.