Presentació de l'exposició ‘Alma Gitana’ de Jordi Oliver

El proper dissabte 24 de febrer, a les 18 h, a L’Escorxador d’Igualada tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Alma Gitana’, una retrospectiva dels últims 12 anys de feina del fotògraf barceloní Jordi Oliver.

Jordi Oliver Saintes Maries De Le Mer

La mostra inclou més d’un centenar d’imatges que retraten la música del poble gitano, que uneix països i segles, des de Rajasthan (Índia) fins Andalusia. Una mirada que enllaça països, migracions, camps de refugiats, desnonaments, barris de protecció oficial, pelegrinatges, famílies i vides. Vides com la de l’Alicia, a qui Oliver ha fotografiat des de la seva infància, quan ballava al ritme de l’acordió del seu pare, com una princesa amb total llibertat, fins al seu casament, que l’engabia en una tradició de la que no pot escapar.

La festa d’inauguració comptarà amb la participació de Paula Almenara, ballarina especialitzada en danses gitanes que ha creat una performance a partir de les imatges de Jordi Oliver. També hi serà l’activista i escriptora francesa Esméralda Romanez, impulsora de la Federació europea de dones romanís i viatgeres, així com alguns dels protagonistes de les imatges, entre ells l’Alicia.

“Les distàncies no són tan grans perquè la música viatja més ràpid del que pensem”. Jordi Oliver

Jordi Oliver (Barcelona, 1966) ha centrat la seva trajectòria en tres branques: la fotografia documental, el documental social i l'ensenyament. Va cursar el Màster de Fotoperiodisme de l’International Center of Photography de Nova York i el Màster de Documental de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha publicat amb El País, The Guardian, Yo Dona i La Vanguardia, entre altres mitjans. També ha treballat en nombroses campanyes de publicitat, tant institucionals com comercials.